• poorman coffee
  • poorman coffee
  • poorman coffee
  • poorman coffee

the poor man’s cup.

 

ONDERZOEK CIRCULAIRE

GRONDSTOFFEN IN DE

KOFFIE KETEN

 

De vraag

Kunnen we samen een aantal grote reststromen in de koffie, thee en cacao sector upgraden tot premium haalbare concepten? SURE WE CAN!

Laat je meenemen in het verhaal van “THE POOR MAN’S CUP”

Poorman hot drinks vindt zijn oorsprong bij de arbeiders die door dag en dauw zwoegde op de koffie plantages in Peru en Bolivia. Conceptmatig een geweldig verhaal om hier te mogen delen. Het avontuur begon allemaal in Peru en Bolivia waar de lokale bevolking al eeuwen geniet van een geheime volks drank. Juist ja, the poor man’s cup. Peru en Bolivia staan bekend om de geweldige koffiebonen, velden en cultuur. Zo voornaamste industrie is dan ook koffie en thee. De lokale bevolking werkt al generaties lang in deze sector. Feit is dat de gemiddelde Peruaan of Boliviaan in barre omstandigheden leven met weinig financiële middelen. De geschiedenis wijst uit dat de arbeiders op de koffieplantages de kwalitatief uitmuntende koffiebonen niet zelf kon nuttige om willen omdat dit werd gezien als de drank van de rijke. Want koffie was een duur product. Zo ontstond the poor man’s cup. De rijke gebruikte de koffiebonen voor hun exclusieve drank en de arme maakten een volksdrank op basis van de koffiebes, wat als waste product werd gezien. Beter bekend als Cascara. Cascara is de gedroogde koffiebes of husk waar de koffiebes in groeit. The poor man´s cup op basis van koffiebessen gaf een zeer verrassend smaakpatroon. Licht zure, zeer diepe, houtachtige, fruitige, bijna rozijn-achtige smaak. Een geweldig mooi product met een nog beter verhaal.

PIT ontwikkelde het merk POORMAN – WASTE NON waarbij het gebruiken van alle onderdelen van de koffieplant centraal staan. Zo gebruikte we het gedroogde en geroosterde blad van de koffieplanten voor het ontwikkelen van een Poorman tea. Deze krachtige thee met diepe smaakpatronen is zelfs sterker te noemen dan een grey or green tea. Door de zeer aromatische smaak van de gedroogde bladeren krijgt het eindproduct een geweldige extra smaakdimensie. Ook creëren we zo een extra verdienmodel voor de boeren buiten hun gangbare verkoopseizoen van bonen om. De koffiebessen, ofwel cascara, gebruikte we voor het ontwikkelen van een Poorman original hot drink. The original poor man´s cup. Een hot drink getrokken van cascara koffiebessen waarbij een vernieuwende combinatie ontstaat tussen koffie en thee. De drank typeert zich aan tonen zoals rozijn, kers, gerijpt hout en gebrande noten. Wat een sensatie!

De Koffiebonen zelf gebruikte we natuurlijk voor het ontwikkelen van een geweldig mooie rich sensation. Zoals de naam al doet vermoeden geven we hier dus een knipoog naar het verleden. De versie voor de elite. Onder het levensmotto dat een arme arbeider niets verspilt, werd Poorman geboren. Want arme mensen verspillen niets en grijpen iedere kans die moeder natuur hen geeft om te benutten. What a story!

Dit project heeft ons echt met de neus op de feiten gedrukt. Wat verspillen we samen toch veel he! Talent, kansen, grondstoffen…. Te veel om op te noemen. Samen met koffie goeroe Theo Konings zijn we vol aan de slag gegaan en zijn we vanuit persoonlijke overtuiging een nieuw merk gestart, gebasseerd op POORMAN. Ons nieuwe merk heet Jack Blue (de blauwe boer) en we zijn momenteel druk bezig met het sourcen van cascara op een verantwoorde manier. De bedoeling is dat Jack Blue naast het gebruik van verspilde cacaoschillen ook verspilde koffiebessen gaat voeren in het assortiment. Stay tuned!

Ontdek dit waanzinnig toffe en circulaire merk!

Facebook

Instagram

LinkedIn

  • The Jack Blue collective
  • 2019/2020
Ontdek meer!